nedjelja, 5. travnja 2020.

Crtići s tematikom Velikog tjedna- za najmlađe


Dragi svi, u nastavku ovoga posta darujem vam linkove na crtiće za najmlađe s tematikom kršćanskog blagdana Uskrsa. Domaća zadaća je da pogledate koji od crtića i nacrtate nešto iz njih, te mi pošaljete svoje crteže.


ISUSOVA POSLJEDNJA VEČERA I SMRTOvaj crtić preporučujem za one najmlađe u vašoj obitelji. Jako je kratak, traje manje od šest minuta. Radnju opisuje narator – ženski ugodni glas. Likovi i scena su jednostavni. Od radnje se prikazuje ulazak u Jeruzalem (Cvjetnica), pranje nogu i Posljednja večera. Odmah nakon Posljednje večere je prikaz scene Golgote koja izgleda poput siluete. Dakle nema nikakvih nasilnih dijelova i tu priča prestaje. 
Ovaj crtić traje malo više od 45 minuta, ali je jako zanimljiv pa se čini da kraće traje. Animacije su lijepe i podsjećaju na one crtiće iz našeg djetinjstva… Osim dijaloga likova, čut ćete i naratora koji će u jednom trenutku i zapjevati. Radnja je u ovom crtiću najsveobuhvatnija – prikazuje se Cvjetnica, scena kada Isus izgoni prodavače iz hrama i prevrće im stolove, ozdravljenje slijepca u hramu, Posljednja večera, Judina izdaja u Getsemaniju, Šimunova izdaja, Isusova osuda na smrt. Kod bičevanja nema prikaza scene gdje su Isusa udarili bičem. Nadalje, prikazuju se scene Isusa s Pilatom te Jude koji se kaje zbog izdaje. Kod križnog puta je prikazan Isusov pad te Šimun Cirenac koji mu pomaže nositi križ. 
Na Golgoti se ne prikazuje razapinjanje, nego odmah scena Isusa razapetog između dva razbojnika, a zatim i svega onoga što je Isus rekao na križu i da je umro. Nema scene skidanja s križa i polaganja u grob, već samo navaljivanja kamena na grob. Uskrsnuće je također lijepo prikazano, biblijski, gdje Marija Magdalena i Marija Kleofina dolaze na grob i ne nalaze Isusovo tijelo nego anđela, a zatim susreću Isusa. Isus se ukazuje i svojim učenicima i prikazana je scena „nevjernog Tome”. Crtić završava Isusovim uputama i zapovijedima apostolima o tome što im je činiti.
Ovo je crtić za malo veću djecu. Vjerojatno ste već čuli za Superknjigu – animaciju biblijskih priča koja glavne junake, prijatelje Luku i Elu te njihovog robota Gizma, odvodi u prošlost židovskog naroda. Svaki put kada ih odvede, glavni junaci nauče važnu životnu lekciju. Putujući kroz vrijeme, iz prve ruke svjedoče pričama koje su oblikovale svijet. Scene su prikazane dosta realistično pa bi bilo dobro da ih pogledate vi sami prije nego li ih pustite djeci. Superknjiga ima inače puno nastavaka s radnjama iz raznih dijelova Biblije, ali sam sada izdvojila samo dva nastavka koji se konkretno tiču Velikog tjedna. Nastavci traju po nešto manje od 27 minuta.
Želim vam dobro gledanje!

Nema komentara:

Objavi komentar